Tornio – Torneå

Tornio on vuonna 1621 perustettu joen ja meren rajakaupunki. Kuningas Kustaa II Adolfin perustama kaupunki on yksi Ruotsin suurvalta-ajan kaupungeista. Suuren lohijoen suulla sijaitseva Tornio on ollut jo 1500-luvun alusta lähtien virallinen kauppapaikka ja se oli 168 vuotta maailman pohjoisin kaupunki. Torniosta tuli rajakaupunki vuonna 1809, jolloin Tornionjokeen vedettiin valtakunnan raja. Rajan Ruotsin puolelle perustettiin Haaparannan kauppala vuonna 1821 ja se sai kaupunkioikeudet vuonna 1842. Tornio ja Haaparanta muodostavat nykyisin noin 32 000 asukkaan kaksoiskaupungin kahden valtakunnan rajalle.

Tornion kaupunki sijaitsee Tornionjoen suussa Perämeren pohjukassa. Tornionjoki sivujokineen hallitsee kaupunkia ja koko Tornionlaaksoa. Se on Euroopan pisin vapaana virtaava, valjastamaton joki. Paikalliset käyttävät siitä nimitystä Väylä. Tornionjoki on merkittävä tekijä Tornionlaakson kulttuurissa.

Suensaarella sijaitsevan Tornion varhaisin asemakaava on 1640-luvun alusta. Kaupungin muoto noudatteli keskiaikaista perinnettä, jossa kadut seurasivat saaren rantaviivan kaartuvaa muotoa. Isovihan aikana 1714–1716 kaupunki tuhottiin lähes täysin, ja vuoden 1762 suurtulipalo hävitti 38 tonttia. 1700-luvun puolivälin jälkeen kaupunki laajeni etelään ja itään. 1800-luvun loppupuolella kaupunki laajeni saaren koillisosaan, jonne kaavoitettiin vuonna 1873 empiren ihanteita noudattava kaupunginosa.

Vuosina 1944-72 kaupungin väkiluku kolminkertaistui. Jälleenrakennuskaudelle tyypillisiä omakotitaloalueita rakennettiin Saarenpäähän, Ylipäähän ja Putaan alueelle. 1960-luvun puolivälistä puukaupungin ydinkeskustaa ryhdyttiin saneeraamaan kerrostalovaltaiseksi. Merkittävä suuri rakennusvaihe oli kuitenkin Juhannussaaren rakentaminen. Alueelle valmistui lähes 2000 asukkaan kaupunginosa 1970-luvun aikana. Vuonna 1973 toteutettiin kuntaliitos, jossa Tornion kaupunki sekä Alatornion ja Karungin kunnat muodostivat uuden Tornion kaupungin.

Rantakadun ja Keskikadun varsien puutalokokonaisuus ja ainutlaatuisen vanhan kaupunkirakenteen säilyminen nousi esiin 1980-luvulla. Alueelle laadittiin suojelukaava, joka hyväksyttiin vuonna 1992. Kaupungin kaavoituksessa ja rakentamisessa on pyritty 1980-luvulta tähän päivään ydinkeskustan eheyttämiseen sekä Tornion ja Haaparannan kaupunkien keskusta-alueiden yhdistämiseen.

Tornion Rantakatu

Lisätietoa:

https://www.tornio.fi/tornionhistoria/

https://www.tornio.fi/tornionlaaksonmuseo/