Meny
NORDISK TRÄSTADSKONFERENS I ÅBO 2024
Program | Ohjelma
Information och anmälan | info ja ilmoittautuminen
Torsdag 5.9. kl 15.30–17.00
Alla excursioner börjar vid Varvstorget utanför Sigyn-salen. Dom slutar vid huvudsaklig visning, varefter man kan på egen hand promenera eller åka buss till hotellet och till festmiddagen.
Alla högst kapacitet 20 personer.
1. Ny och gammal trästad vid Slottsfältet
2. Qwenselska huset
3. Klosterbacken
4. Port Arthur
5. Martins
1. Slottsfältet
Vid Slottsfältet på plats av före detta busdepå och tomter, varav några har stått tomma sedan sovjetiska bombningar juni 1941, har nya trähus mellan två och fyra våningar byggts under senaste år. Området har också gamla arbetarbostäder från 1820-tal till 1920-tal i trä. Vi ser också skyddade trähus, som har stått tomma och en har brunnit på grund av oansvarig fastighetsägare.
2. Qwenselska huset
Qwenselska huset anses vara den äldsta trähus i Åbo stadscentrum. Trä för huset fälldes 1735-1736, huvudbyggnaden byggdes alltså direkt före hattarnas ryska krig 1741-1743. Handelsbod byggdes 1822. Huset bevarades på initiativ av Irma Sahlberg med motivation från Uleåborgs apoteks inredning som donerades till Åbo stadsmuseum och öppnades som Apoteksmuseum 1958. Interiören rekonstruerades enligt brandförsäkringen som Josepth Gustaf Pipping tog 1791. Vid promenad längs Aura Ål ser vi Repmakars hus och Schäferska hus, andra hus från skiftet från 1700-till 1800-tal. Även andra hus bredvid Qwenselska hus är äldre än stora stadsbranden.
Guide: Miska Laine, stadsplanearkitekt, Åbo stad
3. Klosterbacken
Efter branden 1775 behövdes nytt tomtmark som ersättning till tomter som förenades i reglering av brandområden vid Puolala och Aningais backe. Nya stadsdelar stakades på bergsluttningar, som Klosterbacken. Området bevarades i Åbo stora brand 1827. Tankar att bevara området väcktes i början av 1900-talet, och efter flera om och men öppnades Hantverksmuséet i hus restaurerade av Irma Sahlberg 1939. Så småningom har hela området integrerats i museiområde.
Guide från Åbo museicentral
4. Port Arthur
I början av 1900-talet beslöt Åbo stadsfullmäktige att obebyggda tomt i stadsplanens utkanter i IV, V, VII, VII, VIII samt IX stadsdelar fick säljas till fördelaktiga villkor för arbetarbostäder. En del av stora tomter styckades också till två eller tre delar. Port Arthus blev den största resultat av denna satsning, med mest rum med spis och rum och kök. Mest produktiva planerare var agronom K.J.Sahlberg, byggmästrarna Anton Salviander, Kaarlo och Adrian Thomander samt arkitekt Alexander Nyström. Hus byggdes i tillbakahållen jugendstil, några med bottenvåning i sten enligt Göteborgskt förebild. En tredjedel av byggande var arbetarbostadsaktiebolag, en tredjedel större gårdar som ombildades till aktiebolag under 1920-talet och en tredjedel ägda av hyresvärdar, mest arbetarklass med lite mer pengar. Området var den första försöksområde för renovering av trähus i slutet av 1970-talet, de flesta lägenheter har byggts ut i vinden och källaren.
Vi möter boende i områden under guidningen.
Guide: Marie Nyman, landskapsarkitekt, Åbo stad
5. Martins
Stadsplanen i IV och V stadsdelar var till stor del obebyggd i början av 1900-talet. En del av området byggdes redan i början av 1900-talet. Åbos första stadsplanearkitekt Bertel Jung ritade ny stadsplan för området. I stället för planerade stenhus, även längs huvudled byggdes mest arbetarbostadsaktiebolag. De flesta ritades av arkitekt Alexander Nyström och byggmästare J.E.Arola med ganska standardiserade planer. Längs Mästargatan finns en av Åbos finaste gatuvyer. Vid några radhusliknande hus vid Kuppisgatan finns till och med två rum och kök. Området har kompletterats i 1940- och 1950-talet med fina stenhus i nyrealistisk stil byggda med statliga Arava-lån. Dom ersätte också tre kvarter förstörda i sovjetiskt bombangrepp i juni 1941.
Vi möter boende i områden under guidningen.
Guide: Iina Paasikivi, pensionerad stadsplanearkitekt, Åbo stad
Fredag 6.9.:
Utflykt till Kurala bybacke med bussrundtur i Åbos trähusstadsdelar
Fredag 6.9 kl 16:30 – 20:00/20:15
Kurala bybacke är en helt bevarat bytomt med gårdar Stor-Kohmo, Lill-Kohmo, Stor-Rasi och Lill-Rasi. Trots storskifte, blev flesta landsgårdar i Egentliga Finland vid gamla bytomter. Kurala fredades 1980 enligt fornminneslagen och har därefter utvecklats som by för levande historia som visar hur man levde i stadsnära landsbygd under 1950 – talet. I Kurala får vi fika och ta det lugnt samt titta på miljön eller vila, hur man vill.
Åbo som trästad karakteriseras av tre typer av arbetarstadsdelar. I landskommuner Karins och St Marie byggdes under 1800-talet slut kåkstäder Nummis, Lill-Heikkilä och Raunistula. För förbättring av läget byggdes arbetarstadsdelarna Port Arthur och Martins inom stadsplanerat område samt Norrstan och Tallbacka som förstäder. Under färd mot Kurala och tillbaka ser vi dessa områden med guidning från Mikko Laaksonen.
I slutet av utflykten kan man direkt gå till båt mot Stockholm. Man kan ta sitt bagage med i bussen.
Början från busshållplatsen vid Sigyn – salen kl 16:30. Slut i färjeterminalen 20:00 eller centrum 20:15.