Naantali – Nådendal

Vallis Gratiae – armonlaakso

Naantalin kaupunki perustettiin 23.8.1443, kun Kuningas Kristoffer antoi virallisen suostumuksensa birgittalaisluostarin ja sen alaisuuteen syntyvän kaupungin rakentamiseen. Kaupunki nimettiin luostarin mukaan: Vallis Gratiae eli Armonlaakso, jonka ruotsinkielisestä nimestä muodostui Naantali. Luostari oli keskiajalla suosittu pyhiinvaelluskohde ja se vaurastutti kaupunkia monin tavoin, mutta uskonpuhdistuksen myötä luostarin toiminta kuihtui ja kaupungilla oli edessään vaikeat vuosisadat.

Tulipalot koettelivat myös Naantalia. ”Nyt me lopetamme tämän kaupunkien palamisen ja rakennamme kaupunkiin suuren kadun”, sanoi kenraalikuvernööri Pietari Brahe 1600-luvun Naantalissa ja näytti nykyistä Mannerheiminkatua. ”Se tulee tähän ja sen nimi on Isokatu, se on näin leveä ja paloturvallinen, ja teillä on kolme päivää aikaa purkaa talonne ja siirtää ne minne haluatte, mutta katu tulee tähän”. Katu kivetettiin ja se on säilynyt monin paikoin nykyisen asfaltoidun katurakenteen alla. Naantalin Vanhankaupungin nykyinen puinen rakennuskanta on pääasiassa 1800-luvulta, mutta puutalojen alla on vielä käytössä kivi- ja tiilikellareita, joista osan arvellaan olevan keskiajan lopulta ja 1600-luvulta.

Naantalilla on vuosisatojen perinteet kesä- ja kylpyläkaupunkina. 1700-luvulla kylpylätoiminta alkoi lähes kaikki sairaudet parantavan veden juomisella, mutta vuonna 1863 kylpylä tarjosi kävijöilleen jo erilaisia kylpyjä ja vilkasta seuraelämää. 1800-luvulla syntyi myös tuttu ja suosittu kesäperinne: Unikeonkestit. Vuonna 1922 Naantali sai toisenlaisen hienon tunnustuksen kesänsä kauneudesta, kun Kultarannan huvilasta tehtiin tasavallan presidentin kesäasunto.

Vuonna 2009 Naantaliin yhdistyivät saaristokunnat Rymättylä ja Velkua sekä saaristo-osakunta Merimasku. Maskun saaristo-osa Livonsaari liitettiin Naantaliin vuonna 2011. Kuntaliitosten myötä kaupungin pinta-ala seitsenkertaistui ja saaristokaupunkiin kuuluu nykyään 1000 saarta sekä 1000 kilometriä rantaviivaa. Naantali on tänä päivänäkin vetovoimainen teollisuus- ja matkailukaupunki sekä rakastettu kesäkaupunki, joka tarjoaa jokaiselle kävijälleen historian havinaa nähtäväksi ja koettavaksi.