Konferenssin teemana on Gård – pihoilla ja tiloissa!
Pohjoismainen puukaupunkikonferenssi järjestetään tänä vuonna Suomen Turussa, ja se kokoaa yhteen asiantuntijoita, suunnittelijoita, tutkijoita – kaupunkien kehittäjiä Pohjoismaista ja Baltiasta. Konferenssin sydämessä on pohjoismainen puukaupunki – sen rikas kulttuuriperintö, ainutlaatuiset ominaisuudet ja kehitysmahdollisuudet. Verkosto kokoontuu pohtimaan miten puukaupungit, puutalot ja niitä ympäröivät tilat voivat toimia inspiraationa ja perustana kestävälle, sosiaalisesti eheälle ja ekologisesti vastuulliselle elämäntavalle, kaupunkisuunnittelulle ja rakentamiselle.
Teemana Gård tarjoaa tapaamiselle mielenkiintoisen viitekehyksen. Sana viittaa ruotsin kielessä pihaan, tilaan tai kartanoon, mutta joka kulttuurisesti ja historiallisesti kattaa paljon laajemman merkityksen pohjoismaisessa kontekstissa. Gård-sanan ympärille muodostuu kysymyksiä yhteisöllisyydestä, jakamisesta, puukaupunkien kestävyydestä ja resilienssistä ja siitä miten luodaan eläviä ja houkuttelevia kaupunkitiloja, jotka miellyttävät niin asukkaita kuin matkailijoitakin. Ohjelmassa on luentoja, työpajoja, paneelikeskusteluja ja tutustumismatkoja, jotka tarjoavat osallistujille tilaisuuden syventyä teeman eri ulottuvuuksiin. Lauantaina 7.9. järjestetään vielä ekskursio Uuteenkaupunkiin ja Raumalle.
Konferenssi tarjoaa ainutlaatuisen foorumin kokemustenvaihdolle, innovatiivisten ideoiden kehittämiselle ja uusien yhteistyömahdollisuuksien löytämiselle.
Tavoitteenamme on luoda inspiroiva ja käytännöllinen tapahtuma, joka kannustaa osallistujia pohtimaan mitä tulevaisuuden kaupunkiympäristöt voisivat oppia pohjoismaisen puukaupungin mallilta, tiivistää Suomen historiallisten kaupunkien yhdistyksen puheenjohtaja arkkitehti Leena Arvela-Hellén.
Konferenssin järjestävät pohjoismainen puukaupunkiverkosto, Suomen historiallisten kaupunkien yhdistys, Bryggman – instituutti ja Turun kaupunki.
Varaa päivät kalenteriin ja tule mukaan Turkuun ja lähde tutkimusmatkalle kanssamme puukaupunkien kujille, pihoille ja tiloihin, kannustaa Arvela-Hellén. Lisätietoja on tulossa pitkin kevättä.
Puukaupunkien suojelu Pohjoismaissa on toteutunut maiden välisen yhteistyön tuloksena. Ensimmäinen puukaupunkikonferenssi järjestettiin 1972 Norjan Sandefjordissa ja sen merkitystä ei voi korostaa liiaksi. Yhteistyön alkuvaiheen seurauksena pääosa säilyneistä pohjoismaisista puukaupungeista ja suurkaupunkien puukaupunginosista suojeltiin. Nykyisin yhteistyö toteutuu Den Nordiske Trebyen – Den Nordiska Trästaden – Suomen historialliset kaupungit verkoston kautta. Edellistä puukaupunkikonferenssia isännöi Helsingör Tanskassa vuonna 2021.